Zink IT Oy auttaa keskisuuria ja suuria yrityksiä tekemään mahdollisimman hyödyllisiä IT-investointeja
HYPPY YRITTÄJYYTEEN. Simo Ala-Nissilälle ja Ora Yli-Urpolle oma yritys oli ainoa oikea vaihtoehto, kun palkkatyöt loppuivat. Toimipaikka löytyi Saippua Centeristä Turusta.
Harva nyky-yritys pyörii ilman IT-palveluja. Kun edessä on suuren tietojärjestelmän tai tietohallinnon palveluiden ostaminen tai IT-palveluiden ulkoistaminen, voi ulkopuolinen asiantuntija-apu olla tarpeen.
Tällä ajatuksella syntyi turkulainen Zink IT Oy, jonka takana ovat IT-alan konkarit Simo Ala-Nissilä ja Ora Yli-Urpo. He korostavat, että isoissa hankkeissa pitää tuntea paitsi IT-ala, myös markkinat.
- Yrityksessä saattaa olla IT- ja osto-osaamista, mutta ne eivät yleensä kohtaa. Usein puuttuu myös markkinatuntemus: mitä markkinoilta on saatavissa, mitkä ovat kohtuulliset ehdot ja hyvät hinnat, Ala-Nissilä sanoo.
Muun muassa Nokialla ja Microsoftilla työskennellyt kaksikko tietää, mistä puhuu: heillä on yli 20 vuoden kokemus erilaisista tietohallinnon tehtävistä Suomessa ja ulkomailla. Zink IT perustettiin marraskuussa, ja into paistaa miesten kasvoilta. Puolessa vuodessa on selvinnyt, että konsulttipalveluille on kysyntää.
Sitoutuminen tärkeää
Mistä IT-hankinnoissa lähdetään liikkeelle? Ala-Nissilän mukaan tärkeintä on miettiä, mitkä IT-palvelut ovat yrityksen liiketoiminnan kannalta tärkeimpiä ja selvittää yksityiskohtaisesti, mitä yritys tarvitsee. Lisäksi mietitään, mitkä IT-palvelut yrityksen on järkevää tuottaa itse ja mitkä ostaa ulkopuolelta.
IT-kustannuksia kannattaa tarkkailla jatkuvasti.
- Jos lähdetään siitä, että CRM-järjestelmä [asiakkuudenhallinnan järjestelmä] pitäisi uusia, koska vanha on huono, niin silloin ollaan vielä kaukana siitä, että voidaan jutella jonkun toimittajan kanssa.
Kaksikko korostaa, että kukaan ulkopuolinen asiantuntija ei voi hoitaa IT-hanketta yksin, vaan hankinnat mietitään yhdessä sellaisten henkilöiden kanssa, jotka tuntevat yrityksen toiminnan perin pohjin. He muistuttavat sitoutumisen tärkeydestä.
- Jos se on vain yrityksen IT-puolen hanke ja bisnespuoli ei ole siinä mukana, niin odotusarvot eivät ole kovin korkealla, Ala-Nissilä sanoo.
Tarkkaile kustannuksia
Yli-Urpo korostaa, että IThankintoja tehdessä pitää miettiä myös tulevaa. Palveluntarjoajan kanssa kannattaa sopia heti alussa ehdot palvelun lopettamiselle, vähentämiselle ja lisäämiselle, muuten muutokset voivat tulla kalliiksi.
Jälkiseuranta on tärkeää. Yli-Urpon mukaan sopimuksen toimivuuden näkee vasta käytännössä. Palvelujen käyttäjien pitää tietää, mitä on sovittu ja mitä he voivat palveluntarjoajalta vaatia.
IT-kustannuksia kannattaa tarkkailla jatkuvasti.
Ala-Nissilä muistuttaa myös yrityksen IT-palveluiden kokonaisuuden hallinnasta: kun hankintoja tehdään, tarpeettomaksi jääneet palvelut pitää muistaa ajaa alas. IT-kustannuksia kannattaa tarkkailla jatkuvasti.
- Siellä voidaan maksaa lähes tarpeettomasta IT-tuotteesta ihan älytöntä hintaa.
Vaikka IT-markkinat ovat globaalit ja tarjontaa on paljon, villiksi Yli-Urpo ja Ala- Nissilä eivät toimintakenttää kuvaisi. Suomessa markkinat ovat pienet, ja hyvät referenssit ovat palveluntuottajille elintärkeitä.
- Sanaa leviää nopeasti, jos toimija on epärehellinen tai osaamaton, Ala-Nissilä sanoo.
Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti. Kesäkuu 6-8/2016. www.y-lehti.fi/lehdet/2016/06-08